Temperatura

Temperatura je ena izmed osnovnih fizikalnih veličin in termodinamičnih spremenljivk, ki določa toplotno stanje teles. Merimo jo s termometrom. Temperaturo lahko vpeljemo kot količino, ki je sorazmerna prostornini plina pri stalnem tlaku, npr. v plinskem termometru. Temperatura ne more prehajati iz telesa na telo, ampak prehaja toplota, pri tem pa se temperaturi teles izenačujeta.

Temperatura plina je merilo povprečne kinetične energije njegovih atomov oziroma molekul pri gibanju in trkih. Na tej animaciji so ponazorjeni helijevi atomi pri tlaku 136 atmosfer. Ti atomi se pri sobni temperaturi gibljejo z določeno povprečno hitrostjo (na animaciji so dvabilijonkrat upočasnjeni).

Vpeljemo jo lahko tudi kot količino, s katero je sorazmerna prenesena toplota pri Carnotovem toplotnem stroju - to je tako imenovana termodinamična definicija.

Merjenje temperature Strnad, Janez (1983–1984). »O merjenju temperature in termometrih:Iz zgodovine fizike« (PDF). Presek. Zv. 11, št. 1. Društvo matematikov, fizikov in astronomov Slovenije. str. 37. ISSN 0351-6652. Pridobljeno 9. julija 2015.

Zunanje povezave.

Pridobljeno iz »https:https://www.duhoctrunghoa.com/wiki/index.php?lang=sl&q=Temperatura&oldid=6002808«
🔥 Top keywords: Glavna stranFacebookPosebno:IskanjeCarles PuigdemontLetni časiJesenPosebno:ZadnjeSpremembeSlovenijaGorski KarabahKategorija:Slovenski priimkiZodiakLjubljanaSulejman I.ArmenijaYouTubePadska nižinaSeznam mednarodnih klicnih kodEric George William Wade HarrisonLudvik XIV. FrancoskiAzerbajdžanEnakonočjeJožef StefanMeta PlatformsFrance PrešerenRadiotelevizija SlovenijaDobruška vasRimske številkeTV dober danRomunija