Koncentracija

Množina snovi, ki je pomešana z drugimi snovmi

Koncentrácija je termodinamska fizikalna količina in izraža množino snovi, ki je pomešana z drugimi snovmi. Izraz koncentracija je primeren za kakršno koli zmes, vendar se najpogosteje uporablja za homogene raztopine in pomeni količino topljenca, raztopljenega v določeni količini raztopine ali topila.

Raztopina se z dodajanjem topljenca ali odvzemanjem topila koncentrira, z dodajanjem topila ali z zmanjšanjem količine topljenca pa se razredčuje.

Če se dve snovi ne mešata popolnoma, obstoja neka koncentracija, pri kateri se topljenec ne bo več raztapljal. Takšna raztopina je nasičena in ves dodani topljenec bo ostal neraztopljen. Topljenec in topilo zdaj tvorita dve ločeni fazi, tako da ne govorimo več o raztopini ampak o suspenziji. Točka nasičenja je odvisna od mnogih dejavnikov, pri sobni temperaturi pa je odvisna predvsem od kemijskih lastnosti topila in topljenca. V izjemnih pogojih to pravilo ne velja, tako da lahko pride do prenasičenja raztopine.

Kvalitativni opis koncentracije »NIST Guide to SI Units«. Pridobljeno 3. septembra 2007.
  • Kaufman, Myron: Principles of thermodynamics, CRC Press (2002), str. 213, ISBN 0-8247-0692-7
  • »NIST Guide to SI Units«. Pridobljeno 17. decembra 2007.
  • Viri Uredi

    🔥 Top keywords: Glavna stranFacebookPosebno:IskanjeCarles PuigdemontLetni časiJesenPosebno:ZadnjeSpremembeSlovenijaGorski KarabahKategorija:Slovenski priimkiZodiakLjubljanaSulejman I.ArmenijaYouTubePadska nižinaSeznam mednarodnih klicnih kodEric George William Wade HarrisonLudvik XIV. FrancoskiAzerbajdžanEnakonočjeJožef StefanMeta PlatformsFrance PrešerenRadiotelevizija SlovenijaDobruška vasRimske številkeTV dober danRomunija