Dan mladosti

Praznik mladine v republiki Jugoslaviji

Dan mladosti je bil v času Socialistične federativne republike Jugoslavije praznik jugoslovanske mladine. Obeleževal se je 25. maja, na dan, ko se je praznoval rojstni dan predsednika države Josipa Broza Tita (v resnici rojenega 7. maja).

Dan mladosti
Spomenik nosilcem na stadionu NK Partizan v Beogradu.
Datum1957 (1957)–1988 (1988)
KrajJugoslavija
Parada ob dnevu mladosti v Mariboru leta 1961
Štafetne palice v Muzeju zgodovine Jugoslavije

Glavni simbol praznika je bila štafeta mladosti oz. Titova štafeta. Štafeta je vsako leto štartala iz drugega mesta, bila nato nošena okoli mesec in pol skozi vse jugoslovanske republike ter svojo pot zaključila 25. maja v Beogradu, glavnem mestu SFRJ. Predaja štafete je bila prireditev, v kateri je sodelovalo več tisoč mladih iz vse Jugoslavije. Eden od njih je na koncu predal štafeto Titu in mu izrekel voščilo za rojstni dan. Predaja štafete se je prenašala tudi po televiziji.

Na ta dan so potekale razne športne prireditve in proslave v šolah. Na ta dan so bili mladi iz vrst pionirjev sprejeti v Zvezo komunistične mladine Jugoslavije, kar so spremljale glasbene in športne prireditve. Vse je potekalo pod sloganom bratstva in enotnosti, ki je povezoval različne narodnosti znotraj Jugoslavije.

SlovenščinaVietnameseEnglish Zgodovina Delo, 10. Marec 1987
  • "Titova štafeta". Lady/ Zvezde so rojene. št. 22. 1. junij 2022. str. 41/7

  • 🔥 Top keywords: Glavna stranFacebookPosebno:IskanjeCarles PuigdemontLetni časiJesenPosebno:ZadnjeSpremembeSlovenijaGorski KarabahKategorija:Slovenski priimkiZodiakLjubljanaSulejman I.ArmenijaYouTubePadska nižinaSeznam mednarodnih klicnih kodEric George William Wade HarrisonLudvik XIV. FrancoskiAzerbajdžanEnakonočjeJožef StefanMeta PlatformsFrance PrešerenRadiotelevizija SlovenijaDobruška vasRimske številkeTV dober danRomunija